ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Πώς βρίσκουμε πηλό στην φύση και πώς μπορούμε να δούμε εάν είναι κατάλληλος για την κατασκευή κεραμικών σκευών;

Πώς βρίσκουμε πηλό στην φύση και πώς μπορούμε να δούμε εάν είναι κατάλληλος για την κατασκευή κεραμικών σκευών;Πώς βρίσκουμε άργιλο ή αργιλώδες χώμα ή πηλό στην φύση;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Ο πηλός ή άργιλος ή το αργιλώδες χώμα μπορούμε να το βρούμε εύκολα στην φύση σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες ανάλογα την περιοχή. Ο πηλός αποτελείται από τρία βασικά πράγματα το αργίλιο το πυρίτιο και το νερό. 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τον πηλό τον συναντάμε στην επιφάνεια άμα σκάψουμε λίγο ή σε κοιτάσματα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή στην ποιότητα, στο μέγεθος του κοιτάσματος και γενικά στην καθαρότητα στο χρώμα και στην σύνθεσή τους. Τον συναντάμε στην φύση σε στρώσεις. Η κάθε στρώση μερικές φορές διαφέρει ποιοτικά με τη  άλλη και ας είναι στην ίδια περιοχή. Ο πηλός είναι είναι ιζηματογενές οπότε οι πρώτες θέσεις για αναζήτηση πηλού είναι οι κοίτες  ποταμών, κοντά σε λίμνες και ψάχνουμε συνήθως σε μεριές που δεν έχει μεγάλη ροή το νερό και σε επιφάνειες που είναι καθαρές από το κοινό χώμα και με όχι πολύ βλάστηση. Εάν σκάψουμε εκεί είναι πολύ πιθανόν να βρούμε πηλό.Η διαδικασία για να ξεχωρίζουμε στην πράξη τον πηλό  είναι η εξής:   
ΥΛΙΚΑ
φτυάρι
ένα μπουκάλι του 1.1/2 λίτρου  κομμένο στην μέση θα χρειαστούμε την βάση του
1 μπουκάλι νερό 
1 μαχαιράκι
1 δοκιμαστικό σωλήνα με βάση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1) Σκάβουμε  κάθετα με το φτυάρι μας. Ο πηλός είναι σε στρώσεις και μοιάζει λες και έχει φλούδες-στρώσεις, σαν να βλέπετε σε μικρογραφία το Grand Canion έτσι μοιάζει. 
2) Αν παρατηρήσετε καλά θα δείτε ότι έχει διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο πάνω μέρος θα λέγαμε πιο καφέ αλλά αυτό δεν είναι πάντα στάνταρ.
3) Η υφή του είναι μαλακή και κολλάει πολύ στα χέρια. Εάν πάρουμε λίγο πηλό στα χέρια μας και αρχίσουμε και το πλάθουμε στην παλάμη μας και το γυρίσουμε ανάποδα με ανοιχτή παλάμη προς το έδαφος θα δούμε ότι κολλάει στο χέρι μας. Εάν το πλάσουμε σαν μακαρόνι και το κρατήσουμε από την μια άκρη θα δούμε ότι δεν αποχωρίζεται και αυτό είναι καλό σημάδι ότι είναι πηλός και είναι καλής ποιότητας. Σημαίνει ότι δεν έχει πολύ άμμο μέσα.
4) Ένα άλλο τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε εάν είναι φυσικός πηλός καλής ποιότητας. Παίρνουμε την βάση του μπουκαλιού ανοίγουμε μερικές μικρές τρύπες στο πάτο του μπουκαλιού  βάζουμε μέσα ένα δείγμα από αυτό που βρήκαμε στον πάτο του μπουκαλιού και ρίχνουμε λίγο νερό εάν περάσει το νερό από τις τρύπες σημαίνει ότι έχει πολύ άμμο εάν όχι σημαίνει ότι έχουμε λιγότερη άμμο και περισσότερη άργιλο.
5) Ένα άλλο τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε εάν το δείγμα μας είναι πηλός και τι ποιότητας και ποσότητας  είναι είναι το εξής. Σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα στο σπίτι μας βάζουμε ένα μικρό δείγμα από αυτό που βρήκαμε ρίχνουμε μέσα νερό μέχρι επάνω και το ανακινούμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα το αφήνουμε για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα θα δούμε το εξής. Κάτω κάτω στο δοκιμαστικό σωλήνα θα δούμε   ένα υλικό πιο χοντρόκοκκο αυτή είναι η άμμος (sand) που έχει το δείγμα μας, από πάνω  θα υπάρχει ένα άλλο υλικό σαν λάσπη φαίνεται (silt) και τρίτον στο πάνω μέρος θα υπάρχει ένα άλλο υλικό η άργιλος (clay) έτσι μπορούμε να δούμε σε τι ποσοστά έχει το δείγμα μας τι. όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχουμε σε άργιλο τόσο καλύτερα. 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ας πούμε ότι το δείγμα μας  έχει 25% άμμο (sand)  25%  silt  και 50% άργιλος (clay) σύμφωνα με τα παρακάτω βάζουμε τα ποσοστά μας και βρίσκουμε τι είναι το δείγμα.

Πώς βρίσκουμε πηλό στην φύση και πώς μπορούμε να δούμε εάν είναι κατάλληλος για την κατασκευή κεραμικών σκευών; Πώς βρίσκουμε πηλό στην φύση και πώς μπορούμε να δούμε εάν είναι κατάλληλος για την κατασκευή κεραμικών σκευών; Reviewed by TipsNow on Ιουλίου 06, 2013 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. ειμαι πολιτκός μηχανικός και αυτά δεν τα ήξερα ... ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πολύ. Είναι έναν απλός γεωλογικός πρακτικός τρόπος εύρεσης πηλού

      Διαγραφή

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.